sreda, 22. september 2010

                                   Tropski ciklon

Tropski ciklon, hurikan ali tajfun kot ga imenujejo v različnih delih sveta, je mogočna spiralasta nevihta, ki s rodi nad toplimi vodami tropskih morij v bližini ekvatorja, kjer je temperatura vsaj 26,5 °C.
Ciklon - okolica Avstralije in Indijski ocean
Tajfun - severozahodni Pacifik
Hurikan - Atlantski ocean, Karibsko morje, Mehiški zaliv in severovzhodni Pacifik.
Tropski ciklon nastane, ko se vlažen, topel tropski zrak dvigne nad oceanom in ustvari skupino oblakov, v katere se nato kondenzira. Energija se sprosti v obliki oblakov, ki se dvigajo v višino in oblikujejo široko spiralo, ciklon, ki se na južni polobli vrti v smeri urinega kazalca, na severni polobli pa v nasprotni smeri urinega kazalca. Vrtinci, ki dosežejo med 300 in 800 km premera, povzročajo močne vetrove in obilno deževje (npr: leta 1980 je ciklon Hiacinta v sedmih dneh na otok Reunion izlil več kot 6 metrov vode, medtem, ko je v Franciji povprečna količina padavin čez leto 60 cm).
Življenjska doba ciklona traja ponavadi okoli 9 dni, vendar lahko traja le 2 do 3 dni ali pa celo do 20 dni.
Sezona ciklonov je navadno od junija do novembra, ko so temperature vode sorazmerno visoke, znano pa je, da se pojavljajo v vseh letnih časih. Večina jih nastane pozno poleti ali zgodaj jeseni (avgust in september).
Močan dež in veter med ciklonom, predvsem s poplavami in visokimi valovi, ki udarjajo ob kopno, močno prizadeneta pokrajino, uničijo številne domove, veliko ljudi pa tudi ubijejo.

ponedeljek, 13. september 2010

VODNE TROMBE

Obstajata še dva tornadu na videz podobna pojava, ki se tudi pogosteje pojavljata kot sam tornado, vendar večinoma brez posledic.

Vodna tromba:

Nastane nad toplimi vodnimi površinami in je na videz podobna tornadu, le da so njeni vetrovi manj uničujoči. Trombe se pojavijo, ko nad plastjo toplega in vlažnega zraka, ki se nahaja nad vodno gladino, zapihajo hladni vetrovi. Pogosto se pojavljajo v gručah.
Lastnosti tornada


Tornado je silovito se vrteč stolp zraka, ki se spusti iz nevihtnega cumulonimbusnega oblaka in se dotika tal. Zaradi kondezacije vodne pare ter dviganja oblakov prahu, zemlje in kamenja, ki ga potegne v vrtinec, postane tornado viden, pri tem pa lahko zavzame najrazličnejše oblike. Najbolj pogosta je lijakasta oblika, lahko pa ima tudi obliko opletajoče vrvi. Območje vrtenja tornada je širše kot je vidni del tornada, to je njegov lijakast oblak. Tipično premer lijakastega oblaka predstavlja le približno devetino celotnega območja, ki ga zajame tornadovo vrtenje.



Za tornade, ki se pojavljajo v Združenih državah Amerike, obstaja tudi nekaj zanimive statistike. Tako ima povprečen tornado premer 100 metrov, piha s hitrostjo 150 km/h, se giblje s hitrostjo 40 do 60 km/h v smeri proti severovzhodu, pri tem pa opravi pot dolgo 7 km in traja povprečno nekaj minut.Vendar pa so si tornadi med seboj lahko tudi zelo različni. Njihovi premeri so od nekaj metrov do več kilometrov (največji do sedaj zabeležen tornado je imel premer 4 km), opravljene poti so dolge tudi več 100 km (najdaljša tornadova pot je bila 470 km), trajajo lahko po več ur, premikajo se s hitrostjo tudi več kot 100 km/h, medtem ko hitrosti vetrov v njih lahko presegajo 500 km/h.



Tornade so opazili skoraj po vsem svetu. V Evropi se jih največ pojavi v Veliki Britaniji. Občasno se pojavijo tudi v Sloveniji. Zadnji dokumentirani tornado pri nas je bil 23. avgusta 1986 na Notranjskem, ko je za seboj pustil 34 km dolgo in od 100 do 300 metrov široko sled, pri tem pa je najbolj prizadel vas Hotedrščica. Zaradi ugodne vremenske situacije in reliefa je pogostost pojavljanja tornadov največja v ZDA. V osrednjem delu ZDA se razprostira Veliko nižavje, ki ga na vzhodu obdajajo Apalači, na zahodu pa Skalno gorovje. Ker sta obe gorovji usmerjeni v smeri sever-jug, ima hladen in suh zrak, ki se zadržuje nad Kanado, ob ugodni vremenski situaciji neovirano pot, da prodre globoko proti jugu. Tudi topel in vlažen zrak iz območja Mehiškega zaliva lahko neovirano potuje daleč proti severu. Na stiku obeh zračnih mas, pride do pojava padavin, močnih neviht in tornadov. Največ tornadov na svetu zato nastane na območju tako imenovane aleje tornadov (ang. Tornado Alley ) in obsega območje od vzhodnega Teksasa, pokrajino Teksas Panhandle, čez Oklahomo, Kansas in dele Nebraske. Največja lokalna pogostnost pa je v osrednjem Ilinoisu, Indiani in južnem Missisipiju.





petek, 10. september 2010

Razbesnele gore - Ko izbruhne gora

Ko izbruhne gora (ognjenik - vulkan) se začnejo trositi tla pod nogami, recimo, da najprej izruha dim in pepel. V Italiji je VEZUV-Neapelj-Italija, potem ETNA-Catania-Italija in še Stromboli.
Krakatau (Krakatoa) v indoneziji med Javo in Sumatro, leta 1883 je vulkan kar močno izbruhnil. Več na spletni strani: http://projekti.svarog.org/vulkani/

Vezuv
Stromboli

Etna



                                                   Lp. Maja