sreda, 22. september 2010

                                   Tropski ciklon

Tropski ciklon, hurikan ali tajfun kot ga imenujejo v različnih delih sveta, je mogočna spiralasta nevihta, ki s rodi nad toplimi vodami tropskih morij v bližini ekvatorja, kjer je temperatura vsaj 26,5 °C.
Ciklon - okolica Avstralije in Indijski ocean
Tajfun - severozahodni Pacifik
Hurikan - Atlantski ocean, Karibsko morje, Mehiški zaliv in severovzhodni Pacifik.
Tropski ciklon nastane, ko se vlažen, topel tropski zrak dvigne nad oceanom in ustvari skupino oblakov, v katere se nato kondenzira. Energija se sprosti v obliki oblakov, ki se dvigajo v višino in oblikujejo široko spiralo, ciklon, ki se na južni polobli vrti v smeri urinega kazalca, na severni polobli pa v nasprotni smeri urinega kazalca. Vrtinci, ki dosežejo med 300 in 800 km premera, povzročajo močne vetrove in obilno deževje (npr: leta 1980 je ciklon Hiacinta v sedmih dneh na otok Reunion izlil več kot 6 metrov vode, medtem, ko je v Franciji povprečna količina padavin čez leto 60 cm).
Življenjska doba ciklona traja ponavadi okoli 9 dni, vendar lahko traja le 2 do 3 dni ali pa celo do 20 dni.
Sezona ciklonov je navadno od junija do novembra, ko so temperature vode sorazmerno visoke, znano pa je, da se pojavljajo v vseh letnih časih. Večina jih nastane pozno poleti ali zgodaj jeseni (avgust in september).
Močan dež in veter med ciklonom, predvsem s poplavami in visokimi valovi, ki udarjajo ob kopno, močno prizadeneta pokrajino, uničijo številne domove, veliko ljudi pa tudi ubijejo.

1 komentar: